NITRA. To najlepšie, čo ponúka slovenská kuchyňa a šéfkuchári špičkových slovenských reštaurácií, si mohli vychutnať hostia Zimného festivalu jedla. Zapojilo sa doň 35 reštaurácií z celej republiky, ktoré získali najvyššie hodnotenie v populárnom gastronomickom bedekri Gurmán na Slovensku 2013.
Organizátori druhého ročníka festivalu sľúbili návštevníkom „blažený pocit z lahodného jedla, atmosféry reštaurácie a profesionality celého personálu“. Okrem perfektne pripraveného jedla a skvelej obsluhy podujatie garantuje aj zvýhodnené festivalové ceny.
Všetci špičkoví slovenskí kuchári dostali za úlohu pripraviť tri chody v kategóriách chute regiónov, špecialita šéfkuchára a recepty našich mám.
Z Nitrianskeho kraja sa vo vyberanej spoločnosti ocitla iba jediná reštaurácia – nachádza sa v hoteli Zlatý kľúčik v Nitre a už od roku 1994 ju vedie šéfkuchár Mario Dani. Ten vyrukoval s neobvyklým jedlom, ktorým zaujal organizátorov festivalu aj hostí hotela – servíroval dusené kohútie hrebienky. Pripravil ich na smotane a podával ich so žemľovým fondánom. Podobne ako hostia, ani samotný Mario Dani o takomto jedle nikdy predtým nepočul. „Ponúkli mi kohútie hrebienky a pre mňa to bola výzva. Ich príprava bola aj o experimentovaní,“ priznáva.
Hlavné jedlo v Daniho podaní boli rolované prsia z perličky plnené grilovanou zeleninou a prosciuttom, k tomu letný šalát a chrenová omáčka z čerstvého chrenu.
Festivalové menu uzavrel šéfkuchár Zlatého kľúčika čokoládovým pudingom z kvalitnej 80%-nej čokolády s čučoriedkovým želé a vanilkovým prelivom.
Hosť festivalu Karol Knížat bol výberom jedla „ohromený“. Zaujala ho skladba trojchodového festivalového menu a hlavne – kohútie hrebienky, ktoré mal na jazyku po prvý raz v živote. Ako priznal, nebol si istý, čo konzumuje, kým jedlo na tanieri nepopísal čašník.
„Milo ma prekvapilo kreatívne myslenie šéfkuchára,“ zhodnotil Karol Knížat večeru v podaní Maria Daniho.
Hosť Zimného festivalu jedla Karol Knížat vyzdvihol kreativitu šéfkuchára zo Zlatého kľúčika Maria Daniho.
FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK
Dezert - čokoládový puding z kvalitnej osemdesiatpercentnej čokolády s čučoriedkovým želé a vanilkovým prelivom.
FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK