ZLATÉ MORAVCE. Samospráva Zlatých Moraviec poskytuje obyvateľom neobvyklú službu - v mestskej pálenici pre nich páli alkohol.
Niekoľko páleníc je pritom aj v okolitých obciach. Nové však nevznikajú, počiatočná investícia na ich rozbehnutie je priveľká.
Pálenica v Zlatých Moravciach spadá pod mestské Technické služby. Funguje nepretržite už od roku 1974, tento rok teda slávi 40 rokov svojej existencie.
Polročná sezóna
Ročne vyprodukuje mestská pálenica 19-tisíc litrov alkoholu. Páliť začína niekedy na prelome augusta-septembra, kedy dozrieva a kvasí prvé ovocie, väčšinou marhule a ďalšie mäkké ovocie.
Sezóna sa končí koncom februára, kedy sa vypaľujú väčšinou slivky a jablká.
Mesačná produkcia alkoholu pritom skáče, skúsenosti hovoria, že najväčší záujem o vypaľovanie je pred sviatkami, hlavne pred Vianocami, kedy ľudia radi pijú.
V septembri pálenica vyprodukovala 1 300 litrov alkoholu, v októbri toto číslo poskočilo na 2 000 litrov a očakáva sa, že pred sviatkami stúpne ešte o tisícku.
V mestskej pálenici sa striedajú dvaja sezónni zamestnanci. Keď majú najväčší nával práce, vypomáha im pomocník.
Páleničiari musia mať špeciálne povolenia, papiere od hygieny. Jeden z mestských páleničiarov dovršuje dôchodkový vek a pre zdravotný stav už nebude môcť pracovať, Technické služby preto hľadajú zaňho náhradu.
Zisk? Takmer žiaden
V mestskej pálenici sú dva kotle s objemom 250 litrov. Fungujú na plyn, čo cenu pálenky mierne nadnesie. Aj tak sú však ceny v zlatomoravskej pálenici priaznivé, ľuďom z mesta sa neoplatí so svojim kvasom cestovať do pálenice v niektorej z dedín, lebo prejazdený benzín by ich vyšiel viac.
Cena za stopercentný alkohol z mestskej pálenice je na úrovni 8,48 €.
"Z celkovej ceny tvorí zhruba 70-75 % odvod štátu. Zvyšok je réžia, náklady a zisk. Z toho jasne vidieť, že pálenica je jedna z tých prevádzok, ktorá sa dá považovať za službu občanom. Nie je nijako extra zisková," povedal Branislav Varga, šéf Technických služieb.
Len samotné aparáty na výrobu pálenky sú drahé. Ak by si chcel niekto založiť pálenicu, musí rátať s počiatočnou investíciou najmenej 200-tisíc eur.
"A nech sa modlí, aby sa mu nestalo niečo také ako teraz nám, že nám rupol chladič. Väčšinou takéto veci riešime mimo prevádzky, teraz sme to museli riešiť v sezóne. Trvalo nám dva-tri dni, kým sme to vymenili a celkom sa teším, že sa nám to podarilo, lebo sa blíži sviatočné obdobie a ľudia chcú piť," hovorí Branislav Varga.
Oprava chladiča nebol jediný zásah, ktorý pálenica zažila. Vo svojej štyridsaťročnej histórii si prešla už viacerými rekonštrukciami.
Pálenie si rezervujú aj rok vopred
Najväčšia bitka medzi záujemcami o pálenie je o termín. Ten sa podľa skúsenosti kompetentných hlási niekedy už aj rok vopred, kedy si niektorí rezervujú dátum pálenia. Keď príde nával a na jeden dátum sa nahlási veľa ľudí, zamestnanci pálenice sú ochotní potiahnuť aj dlhšiu šichtu - aby tým vyhoveli náporovému záujmu.
Väčšina ľudí sem chodí už roky. Páleničiarom pomáhajú naliať kvas do kotlov, čo je fyzicky najnáročnejšia časť práce. "Zvyšok si už len riadia páčkami, kolíčkami a sledujú, ako im vzniká alkohol," podotkol Branislav Varga.
Niektorí sa snažia prirodzený proces urýchliť. Robia to tak, že na dno suda vylejú dve pivá alebo roztrúsia kvasnice. K prirodzenému kvaseniu by skôr či neskôr prišlo aj tak.
Ľudia z branže majú aj jednu dobrú radu pre všetkých záujemcov o pálenie - kvas by sa nemal nechať len tak, občas by sa mal premiešať.
V mestskej pálenici vypália takmer všetko, aj rôzne zmesky. Najobľúbenejšie sú však stále jablká, marhule či slivky.
FOTO: (BV)