Zelerová polievka môže obsahovať zeler. Podľa nového nariadenia majú byť v jedálnych lístkoch aj takéto absurdnosti.
NITRA. Majitelia reštaurácií vo veľkom prerábajú jedálne lístky. Nové nariadenie im nakazuje slovom uviesť za každým jedlom aj alergény, ktoré môže pokrm obsahovať.
Doterajšia prax poznala len čísla. Priamo pri pokrmoch boli uvedené číslovky a zákazník sa na spodnej časti strany alebo na konci menu dočítal, aké alergény symbolizujú jednotlivé číslice. Na základe toho dokázal usúdiť, či mu jedlo môže uškodiť.
Majitelia podnikov: Zbytočná šikana a byrokracia
Ponuku jedál tak zrejme porazí zoznam alergénov. Len číselné označenie alergénov pri jednotlivých jedlách už nestačí. Majú byť vypísané za každým jedlom.
Majitelia reštaurácii v okrese Nitra, s ktorými sme hovorili, to považujú za ďalšiu byrokratickú hlúposť, ktorá im zabije veľa času, skomplikuje a znechutí prácu a zvýši náklady.
"Je to na hlavu postavené a je za tým veľa peňazí - urobiť všetky tie prerábky, ktoré vyžadujú a venovať sa byrokratickým šikanám," povedal Andrej Berkes, ktorý na Zobore v Nitre vedie dve reštaurácie - Artin a Buganku.
Zmeny kritizuje aj majiteľ Salaša Cabaj v Cabaji-Čápore Jozef Lušňák. "To, čo si vymysleli, je čistá buzerácia a byrokracia. Zase chceme byť európskejší ako Európska únia," hovorí Lušňák.
S tým súhlasí aj Berkes. Podľa neho rovnako striktné predpisy nie sú nikde v Európe. "V zahraničí takéto represálie neexistujú. Chodím veľmi často po zahraničných reštauračných zariadeniach, lebo to ma motivuje a učí, takže dokážem porovnať," povedal.
Podniky považujú nové nariadenie za zbytočnú "šikanu a buzeráciu".
ILUSTRAČNÉ FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK
Zeler v maďarskom guláši?
Extrémne tvrdé nariadenia nútia aj reštaurácie v našom regióne k extrémne podivným formuláciám vo vynovených jedálnych lístkoch. Penzión v Cabaji napríklad uvažuje, že pri maďarskom guláši napíše, že môže obsahovať stopy zeleru. Ako by sa v tomto jedle zeler ocitol? "Baliarne papriky udávajú na svojich výrobkoch, že v paprike môžu byť stopy zeleru, lebo na linke im chodí aj zeler. A tak aj my by sme pri maďarskom guláši mali napísať, že môže obsahovať zeler, lebo je v ňom paprika vyrábaná na linke, na ktorej ide aj zeler," hovorí Jozef Lušňák.
Buganka, Artin aj Salaš Cabaj pre nové nariadenia prerábajú svoje jedálne lístky. "Ku každému jedlu teraz vypisujeme zoznam alergénov, ale nechal som aj starý systém s číslami," hovorí Jozef Lušňák. "Akceptujem to, veď čo mám robiť? Nebudem to akceptovať, prídu a dajú mi pokutu. Ale myslím si, že je to poriadny nezmysel a byrokratická šikana," vyhlásil Andrej Berkes.
Šéf zoborských reštaurácií navyše nechápe, prečo musí mať každý jeden jedálny lístok "tento nudný text". Podľa Berkesa sú alergici na jednotlivé zložky potravy zvlášť opatrní a o alergénoch v jedle sa informujú. "Úplne by stačil jeden takýto jedálny lístok s kompletným zoznamom jedál a k nim by boli vypísané alergény. Načo to ma byť popísané všade, vo všetkých lístkoch, to fakt nechápem," povedal. Viacerí majitelia reštaurácii, s ktorými sme hovorili, s Berkesom súhlasia. Podľa nich sa teraz samotné jedlo 'stráca' v záplave informácií o alergénoch.
Hygienici: Ide o zdravie ľudí
So slovne vypísanými alergénmi sa zmenia aj jednostranové papiere, ktoré informujú o obedovom menu za zvýhodnené ceny. Namiesto pár riadkov sa text po novom poriadne predĺži. O to viac v zariadeniach typu Salaš Cabaj, v ktorom je každý deň v rámci obedového menu najmenej päť rôznych druhov jedál.
Číslice na označenie alergénov sa u nás využívajú roky. Úrad verejného zdravotníctva požiadal ministerstvo pôdohospodárstva o písomné vyjadrenie k navrhovanému slovnému spôsobu označovania alergénov.
"Kým nebude o spôsobe označovania alergénov na jedálnych lístkoch definitívne a jednoznačne rozhodnuté, prevádzkovatelia nebudú pokutovaní za uvedený nedostatok," povedala Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva SR.
Nariadenie ukladá povinnosť vyznačovania alergénov nielen pre potraviny, ale aj pre pokrmy - to znamená, že platí pre všetky reštaurácie.
Na základe európskej legislatívy úrad usmernil regionálnych hygienikov, aby tí usmernili prevádzkovateľov reštauračných zariadení. Podľa tohto usmernenia má byť v zátvorke priamo za názvom pokrmu všetky presné názvy látok alebo výrobkov spôsobujúcich alergie alebo neznášanlivosť.
Kontroly podľa Merkovej odhalili rôzne nedostatky pri doterajšom číselnom označovaní alergénov. Číslo v zátvorke za pokrmom nezodpovedalo skutočnému alergénu v jedle alebo chýbalo označenie všetkých prítomných alergénov.
"Úrad verejného zdravotníctva pristúpil k takémuto spôsobu vyjadrovania alergénov z dôvodu jednoznačného, jasného a zrozumiteľného spôsobu vyznačenia alergénov pre rizikovú skupinu obyvateľstva, v prípade ktorej môže mať neposkytnutie takejto informácie vážne zdravotné dôsledky na ich zdravie," obhajuje úrad označovanie alergénov.